Masaže

Masaže

Dodir – jedan od prvih i najljepših osjeta. Jedan od najstarijih i najprirodnijih načina prema uravnoteženju i održavanju zdravlja i vitalnosti. Holističkim pristupom i poznavanjem više tehnika te njihovom kombinacijom možemo rješavati različite probleme tijela, te zadovoljavati potrebe klijenta.

ULJA ZA MASAŽU ILI TRETMANE ULJENJA

Vrlo je važno kakva ulja koristimo. Referirajući se na Ayurvedu, tijelo je potrebno uljiti, pogotovo u periodu jeseni i zime kada je povećana energija Vata Doshe u zraku, tj zbog klimatskih prilika koje isušuju kožu i tkivo. Čak u Ayurvedi postoje i brojne terapije gdje se ulji svakodnevno cijelo tijelo pa i tjeme i skalp. Naše tijelo prožeto je vitalnim i energetskim točkama, zonama i energijskim meridijanima, koje stimuliramo i obnavljamo uljenjem.

Uljima ujedno i hranimo i podmazujemo zglobove, direktno putem kože stimuliramo limfu i potičemo njen protok, potičemo protok prane ili energije u tijelu. Barem jednom tjedno je potrebno nauljiti tijelo, bez obzira hoće li to učiniti terapeut ili se uljimo sami kod kuće. U Ayurvedi se najviše koristi sezamovo ulje, tople je potencije i pogodno je za sve tipologije.

Sezamovo ulje poznato je po hranjivim svojstvima za kožu i jedinstvenom utjecaju protiv starenja kože. Od davnina se koristi u prirodnoj medicini i njezi kože. Ima prirodni faktor SPF4 u zaštiti od sunca te učinkovito štiti i regenerira kožu. Poznato je kao snažan antioksidans i ima antibaketrijsko djelovanje. Naša jedinstvena ulja mješavina su organskog hladno prešanog sezamovog ulja i čistih esencijalnih ulja bergamota, lavande, ružmarina, kore limuna, geranija i peperminta.

Koristimo samo autohtone biljke samoniklo bilje s biranih mediteranskih mikrolokacija. Naše bazno sezamovo ulje prisutno je u svakom proizvodu i izvrsno je za zdravlje kože i klijenata i terapeuta, a to je i znanstveno dokazano. Quarnero ulja imaju četiri jedinstvene mješavine – Relax, Refresh, Spirit i Sensual. Ulja su brzoupijajuća i dubinski regeneriraju tijelo, te uravnotežuju um i duh.

Masaže

Vezivno refleksivna masaža

Refleksnim putem tretirajući kožu i vezivno tkivo revitaliziramo i osnažujemo cijeli tjelesni sustav, jer su svi organi i mišići svojim živćanim završecima povezani sa površinom kože.Djelujemo na zone gdje nalazimo zadebljanja i promjene te na taj način dovodimo do opuštanja i normalizacije tretiranog dijela i organa koji pripadaju toj reflexnoj zoni. Ova tehnika je vrlo djelotvorna u redukciji i eliminaciji celulita.

Gestal – duboka mišićna dekontrakcija

Koristeći podlaktice obrađujemo velike mišićne skupine te dovodimo mišiće i tijelo do potpune opuštenosti, poboljšanja krvne i limfne cirkulacije te cjelokupnog metabolizma.djelujemo sedativno na živčani sustav,dovodimo do vidnog posturalnog poboljšanja kao i do popuštanja napetosti u zglobovima i tetivama.Vrlo djelotvorna u eliminaciji celulita i masnih naslaga.

Limfna drenaža

Djelujemo na cirkulatorni i limfni optok kod zastoja tekućine i edema. Uglavnom do zastoja dolazi zbog slabe cirkulacije. Ovom tehnikom potpomazemo vraćanju tekučine u cirkulatorni sustav te smanjivanju otečenosti i edema, takodje je koristimo kod edematoznog celulita.

Sportska masaža

Intenzivna i jaka masaža kojom djelujemo na mišiće i njihova hvatišta odnosno tetive.Ovom tehnikom pomažemo organizmu u oporavku nakon treninga i napora,zagrijavamo i omekšavamo tkiva, pojačavamo cirkulaciju te pridonosimo bržem odstranjivanju mliječne kiseline iz organizma. Pomažemo u održavanju zdravlja i gipkosti ne samo mišića već i cijelog organizma. Povećavaju se amplitude pokreta,tonus muskulature,ispravljaju posturalne devijacije, te pridonosimo cjelokupnom psiho fizičkom blagostanju.

Zglobna masaža – “Joint work”

Vrlo intenzivna i dinamična masaža kojom djelujemo na zglobove, smanjuje se napetost zglobova, tetivnih hvatišta i ligamenata,povećava se pokretljivost zglobova te amplitude pokreta, stimulacija mišića i prokrvljenosti,te postižemo posturalno uravnoteženje, osjećaj lakoće i oslobođenje napetosti u cijelom tijelu.Takodjer korisna za poboljšanje metabolizma i redukciju celulita.

Pasivni stretching

Kombinacija pokreta iz thai masaže i ayurvede,istezanjem mišića oslobađamo napetosti mišićni i zglobni sustav, djelujemo na povećanje gibljivosti zglobova, poboljšanje mišićne fiziologije, te na ispravljanje svih posturalnih devijacija. Takodjer dovodimo do cijeđenja limfnih kapilara pa pospješujemo limfnu drenažu čime naravno doprinosimo i boljem cirkulatornom optoku. Stretchingom i laganim manipulacijama oslobađamo napetosti ne samo na tjelesnoj razini već i na energetskom nivou. Ovu tehniku možemo prakticirati kao sastavni dio drugih tehnika ili kao zaseban tretman ili proceduru, ovisno o potrebama klijenta.

Thai – tradicionalna thailandska masaža

Istovremeno provodimo masažu i gimnastiku. Putem strechinga meridijana i mišića,manipulacijama,opuštamo tijelo,djelujemo drenažno,povećavamo gibljivost zglobova,poboljšavamo mišićnu fiziologij, te primjenom digitopresure dovodimo do bio-energetske ravnoteže organizma, Tijelo i um se maksimalno regeneriraju. Time se umanjuju sve vrste napetosti i bolnih ukočenosti. Isto tako, vrši se korekcija nepravilnog držanja, uspostavlja se prirodna gipkost u kralježnici, otpušta emotivna napetost, nevoljkost i depresivnost, povećava elastičnost i vitalnost u cijelokupnom tijelu.

Shiatsu masaža

Ublažava boli, glavobolje, migrene, reumatske bolesti i pridonosi boljem osjećanju.
Holistički tretman koji se koristi dodirom i pritiskom akupunkturnih točaka. Sinteza juda, masaže i drevne kineske masaže.

Ayurvedska masaža

Ovom masažom doprinosimo postizanju energetske odnosno psiho-fižičke ravnoteže.na fizičkom nivou djelujemo na ispravljanje i korekciju posture te revitalizaciji i održavanju tjelesnog zdravlja. Na energetskom nivou uravnotežujemo emotivna i duhovna stanja, duboki anti-stres efekt, smanjujemo nervnu i mišićnu napetost,poboljšavamo cirkulatorni i limfni optok. Uskladjujemo tijelo um i duh jer po ayurvedi svaki poremećaj u tijelu upravo i nastaje zbog neravnoteže to troje. Zasigurno jedna od najstarijih tehnika masaže, predstavlja samo jedan segment ayurvede-indijske tradicionalne medicine koja ujedinjuje i zagovara prirodan i zdrav način života-od prehrane, yoge, tehnika disanja i meditacija da bi osvarili ili zadržali vitalnost.

Shirodhara

Jedan od najboljih antistres tretmana.
Kao terapija, shirodhara je posebno korisna kod visokog tlaka, anksioznosti, nesanice, živčanih smetnji, iscrpljenosti, glavobolje, migrene, poboljšanje koncentracije, te dovodi do energetske ravnoteže cijelog tijela. Neprekinuti mlaz ugodno toplog ulja teče po čelu i tjemenu stvarajući stanje duboke relaksacije i smirenosti.

Refleksna masaža stopala

Reflexoterapija na stopalima se temelji na činjenici da je svaki naš organ povezan sa odredjenom zonom ili točkom na stopalu, na stopalu je mapa cijelog tijela u umanjenom obliku. Ako masiramo te refleksne zone ili točke istovremeno stimuliramo i organ koji pripada toj zoni. Istočne medicine već tisućama godina poznaju mape tih refleksnih točaka i koje točke trebamo stimulirati da bi potaknuli tijelo na regeneraciju, revitalizaciju, detoksikaciju te poboljšali rad nekih organa ili uspostavili ili aktivirali zablokiranu energiju u nama.

Raindrop masaža

Raindrop tehnika je nježna metoda masaže kapanjem čistih eteričnih ulja na kralježnicu… Raindrop tehnika bazira se na teoriji da su mnogi tipovi skolioze i ostalih deformacija kralježnice uzrokovani virusom ili bakterijom nastanjenih uzduž leđne moždine. Kako eterična ulja imaju protuupalno, antivirusno i atibakterijsko djelovanje, apliciranjem čistih eteričnih ulja pomažemo organizmu da pokrene vlastiti proces detoksikacije, ujedno eterična ulja donose kisik u stanice pa time pomažu tijelu u procesu oporavka.

Indijska i Ayurvedska masaža glave, masaža po Marma točkama na licu i glavi

Osim što oslobađa od stresa, ayurvedska masaža glave predstavlja iznimnu korist za vlasište potičući jači rast kose, hrani kožu glave čime umiruje i balansira sve vitalne energije tijela, revitalizira mozak i sve njegove funkcije a istodobno pomlađuje i usporava proces starenja.

Ayurvedska masaža glave drevni je terapeutski tretman koji se u Indiji prakticira više od 5000 godina. Uključuje različite tehnike pritiska uključujući kružne masažne pokrete koji se fokusiraju na  glavu, ramena i vrat .Ove tehnike dubinske masaže, kada se koriste u kombinaciji s aromatičnim uljima ili biljnim formulacijama, poboljšavaju well being osjećaj, stanje vlasišta i kose., također potiče prirodne samo-iscjeljujuće mehanizme u tijelu.

DOBROBITI AYURVEDSKE MASAŽE:

 1. Oslobađa od tjeskobe i stresa
 2. Kontrolira emocionalni stres i napetost
 3. Pomaže u oslobađanju endorfina (hormona koji čine da se osjećate sretno)
 4. Stimulacija rasta kose
 5. Rješava nedostatak sna i potiče zdrav san
 6. Smanjuje migrene i glavobolje
 7. Poboljšava pamćenje, budnost i kogniciju.
 8. Jača osjetila i donosi jasnoću.
 9. Dubinski hrani i potiče zdrav rast kose
 10. Daje blistav sjaj i čvrstoću kose
 11. Jača živčani i krvožilni sustav
 12. Dovodi u ravnotežu razine hormona podržavanjem funkcija i stimulacijom mozga.

Myofascial release therapy

MFR Terapija miofascijalnog opuštanja

Fascija je elastično vezivno tkivo, elastična ovojnica koja obavija sve strukture u tijelu. Gusta bjelkasta vezivna mreža(sastavljena od kolagenskih i retikulinskih vlakana) u našem tijelu. Obavija i omotava kosti, mišiće, živce, krvne žile, svaki organ, povezuje sve strukture i obavija čitavo tijelo u finalnu cjelinu. Fascije prenose i pamte informacije brzinom svjetlosti, bilo gdje da se dogodi impuls cijela fascija odreagira, informacija dolazi do svake stanice. U fascijama je memorija svega, svih događaja, emocija, ali isto tako i memorija njenog urođenog motiliteta, pa stoga koliko god dugo trajale neke restrikcije ili stegnutosti u fasciji, uvijek se može osloboditi, oporaviti i vratiti u njeno prvotno funkcionalno stanje

Terapija miofascijalnog opuštanja (MFR) usmjerena je na opuštanje mišićne napetosti. Postoji niz stanja i simptoma na koje se odnosi terapija opuštanja miofascijalnih struktura.

Miofascijalni tretman je potreban nakon gubitka fleksibilnosti ili funkcije nakon ozljede ili ako je prisutna stalnu bol u leđima, ramenu, kuku ili gotovo u bilo kojem području koje sadrži meko tkivo.

 • Stegnutost tkiva koja ograničava kretanje ili izvlači tijelo iz ravnoteže, zbog čega pojedinci preferiraju i pretjerano koriste jednu stranu tijela (jedan kuk ili rame, na primjer)
 • Osjećaj pretjeranog pritiska na mišiće ili zglobove koji uzrokuje bol
 • Bol u bilo kojem dijelu ili dijelovima tijela, uključujući glavobolju ili bol u leđima.

Miofascijalna bol može imati nekoliko izvora. Bol se može proizvesti iz skeletnih mišića ili vezivnog tkiva koji su “vezani” čvrstom fascijom. Osim toga, bol se također može generirati iz samog oštećenog miofascijalnog tkiva, ponekad na ‘točki okidača’ gdje je došlo do kontrakcije mišićnih vlakana. U oba slučaja, ograničenje ili kontrakcija inhibira protok krvi u zahvaćene strukture, čime se dodatno naglašava proces kontrakcije osim ako se područje ne tretira.

Cilj miofascijalne terapije je rastegnuti i olabaviti fasciju kako bi se ona i ostale susjedne strukture mogle slobodnije kretati, a pojedincu se ponovno uspostavi pokretljivost. Iz tog razloga, miofascijalna terapija se ponekad naziva terapijom ‘miofascijalnog oslobađanja’.

Na početku tretmana se vide i lociraju područja fascija koja se čine ograničenima, gubitak pokretljivosti ili gubitak simetrije u tijelu.

 • Trajanje tretmana je najmanje 30, ali optimalno oko 50 ili 60 minuta
 • Provoditi se može svakih nekoliko dana
 • Tretmani su izuzetno opuštajući i uspavljujući
 • Ako se radi na nekom bolu ili smanjenoj pokretljivosti, potrebno je nekoliko tretmana u kontinuitetu da bi dobili željeni oporavak,
 • Specifični manualni pokreti na različitim dijelovima tijela se razlikuju, ali općenito uključuju nježnu primjenu pritiska ili istezanje s malim opterećenjem. Napredak se mjeri razinom povećanog kretanja ili doživljene funkcije i/ili smanjenjem boli.

Miofascijalna relaksacija može biti i nadopuna drugim tretmanima, čiji je cilj kontrolirati bol i održavati mišiće i zglobove toplima i opuštenima, npr. masaža, pasivni streching (istezanja), topli ili hladni oblozi itd.

Miofascijalna relaksacija također može poboljšati ili pomoći drugim tretmanima za povećanje njihove učinkovitosti., također može poboljšati ispravljanje posture i forme mišića ili pomoći sportašima i rekreativcima da postignu bolju formu i kondiciju prije treninga ili sportskih natjecanja.

Usmjeravanjem na specifična područja fascijalnog sustava, miofascijalna relaksacija može pomoći pripremiti za agresivnije oblike tretmana ili vježbi.

Akupresura

Prema tradicionalnoj istočnoj medicine i filozofiji, zdravlje tijela ovisi o protoku vitalne životne energije, zvane Qi (Ki) ili Prane , kroz tijelo. Ova energija prolazi kroz sustav “meridijana”, inače poznatih kao energetski kanali, u tijelu. Istočni liječnici i akupunkturisti pomno su mapirali ove meridijane koji su povezani s njihovim odgovarajućim vitalnim organima. Kada je Prana ili Qi uravnotežen, vjeruje se da se simptomi zdravstvenih poremećaja ublažavaju i vraća se zdravo stanje blagostanja. Akupresura se može provoditi na akupresurnim točkama, trigger točkama i meridijanima. Tehnika akupresure koristi se za smanjenje boli i može se izvoditi na svim dijelovima tijela.

Akupresurna masaža nije namijenjena liječenju specifičnih zdravstvenih stanja. Ovaj oblik komplementarne medicine osmišljen je kako bi pomogao poboljšati sposobnost tijela da se samo iscjeljuje i liječi. Neki uobičajeni problemi od kojih se mogu osjetiti olakšanja nakon tretmana akupresurom:

 • Glavobolje i migrene
 • Bol u vratu
 • Stres i napetost
 • Anksioznost i depresija
 • Bol u leđima
 • Upala mišića i bolovi u mišićima
 • Visoki krvni tlak
 • Mučnina
 • Poremećaji spavanja
 • Bolovi u kostima i zglobovima
 • Višak tjelesne težine
 • Kronični umor.

Refleksologija

Refleksologija je primjena odgovarajućeg pritiska na određene točke i područja na stopalima, rukama ili glavi i ušima. Refleksne točke odgovaraju različitim tjelesnim organima i sustavima te da se pritiskom na njih stvara stvarna korist za zdravlje osobe.

Na primjer, refleksologija smatra da određeno mjesto u svodu stopala ili dlanu odgovara nekom od organa. Kada refleksolog koristi palčeve ili prste kako bi izvršili odgovarajući pritisak na ovo područje, to može utjecati na rad tog organa.

Mnogi brkaju refleksologiju s masažom, akupresurom ili akupunkturom, ali postoje bitne razlike između ovih terapija. Terapeuti masaže manipuliraju većim područjima mekog tkiva u tijelu dok refleksolozi vrše pritisak na određene točke na stopalima, rukama i ušima, dok akupunktura i akupresura, poput refleksologije, koriste refleksne točke na tijelu kako bi utjecale na druge dijelove tijela, točke nisu iste i akupunktura koristi točke na cijelom tijelu.

Iako su to potpuno različite prakse, jedna im je zajednička stvar to što se ponekad koriste za pomoć u upravljanju simptomima povezanima sa stresom.

Što radi refleksologija?

Iako se refleksologija ne koristi za dijagnosticiranje ili liječenje bolesti, milijuni ljudi diljem svijeta koriste je kao nadopunu drugim tretmanima kada se bave stanjima kao što su tjeskoba, astma, liječenje raznih bolesti, kardiovaskularni problemi, dijabetes, glavobolje, bubrežna funkcija, PMS , sinusitis….

Refleksologija može:

 • Smanjiti anksioznost
 • Dopuna liječenju raznih oboljenja
 • Ublažavaju glavobolje
 • Poboljšati opću dobrobit

Marma terapija

Marma Terapija ili Marma masaža je praksa energetskog iscjeljivanja koja se pojavila unutar 5000 godina starog ayurvedskog sustava iscjeljivanja. Temelji se na razrađenoj energetskoj matrici za koju se općenito vjeruje da je bila temelj kasnijih terapija po točkama kao što su akupunktura, akupresura i refleksologija. Marma točke se često nazivaju spojnim točkama svijesti i materije. Da bismo ih razumjeli, potrebno nam je znanje ayurvedske energetske anatomije. Prema vedskoj mudrosti, postoji 72 000 kanala cirkulirajuće životne sile, poznatih kao nadiji (meridijani ili kanali), koji teku u fizičko tijelo. Te rijeke životne energije doslovno teku i cirkuliraju te oživljavaju ljudsko tijelo. Točke u kojima prana izlazi iz nadija i ulazi u fizičko tijelo poznate su kao marma točke. Dakle, marma točke povezuju nematerijalno energetsko tijelo s opipljivim fizičkim tijelom.

Postoji 108 marma točaka – 107 na fizičkom tijelu i jedna u umu. Fizički, marma točke se nalaze tamo gdje se spajaju tetive, kosti, mišići, zglobovi, vene, živci i druga tkiva. Drevni liječnici iscjelitelji su mapirali specifične lokacije marma točaka kao i njihove učinke na različite dijelove tijela.

Kako rade Marma točke?

Kada prana slobodno teče iz nadija u marma točke, postoji zdravlje. Međutim, ako energija stagnira ili se njezin protok poremeti, zdravlje je narušeno. Postoji mnoštvo uobičajenih, svakodnevnih navika, praksi koje mogu poremetiti prirodni protok prane kroz marma točke:

 • Konzumacija devitalizirane hrane
 • Loše navike spavanja
 • Emocionalni stres
 • Pretjerano izlaganje suncu
 • Nedostatak vježbanja
 • Onečišćenje
 • Neprirodno osvjetljenje
 • Nedovoljna povezanost s prirodom.

Čak i ako je vaš životni stil relativno zdrav, jednostavno življenje u modernom svijetu može biti dovoljno da utječe na tok životne sile koja ulazi u vaše tijelo. Mnogi procesi koji se često povezuju sa starenjem (umor, ukočenost, gubitak pamćenja, krhke kosti, osjetljiva probava itd.) su, prema Ayurvedi, posljedica progresivne devitalizacije tijela zbog oslabljenog protoka prane.

Marma terapija djeluje na uklanjanje stagnacije u vitalnim energetskim točkama i time povećava vitalnost unutar odgovarajućih dijelova tijela. Budući da marma tehnike djeluju na razini sirove prane (prane koja još nije diferencirana u svoje različite funkcije unutar ljudskog tijela), njena sposobnost da olakša fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno iscjeljivanje je golema. Ayurvedski liječnik i pisac dr. Vasant Lad sugerira da “ispiranje energije unutar marma točaka može aktivirati unutarnju apoteku tijela, mijenjajući nečiju biokemiju i izazivajući odvijanje radikalnih, alkemijskih promjena”.

Dobrobiti Marma terapije

Budući da su marma točke u biti “vrata” kroz koja iscjeljujuća, održavajuća i vitalizirajuća životna sila ulazi u tijelo, njihov potencijal za usklađivanje svih aspekata fizičkog i mentalnog sustava je ogroman. Marma masaža ili terapija Marma točaka može pomoći u otklanjanju i (ili) ublažavanju mnogih stanja, bolova ili oslabljene i narušene vitalnosti :

 • Jača imunitet
 • Otklanja emocionalne blokade
 • Povećava razinu energije
 • Omogućuje ublažavanje bolova
 • Poboljšava probavu, asimilaciju i eliminaciju
 • Potiče dubok, revitalizirajući san
 • Povećava cirkulaciju
 • Pojačava kreativnost
 • Oslobađa napetost i stres, kao i posljedice stresa i traume
 • Proširuje intuiciju
 • Jača unutarnje organe
 • Uravnotežuje i balansira cijeli fizički sustav
 • Usporava proces starenja.

Tretman može trajati 60 do 90 minuta, izuzetno je ugodan i opuštajući!

Digitopresura ili akupresura lica

Digitopresura , liječenje dodirom, prisutna je u mnogim zemljama već jako dugo. Pogled na tijelo i putove energije kroz njega, te reflektirajuće točke postoji već tisućljećima. U Indiji su to Marma točke, u Kini aakupunkturne točke, u Japanu Tsubo točke.. Rane azijske civilizacije su davnih dana otkrile cirkulaciju energije određenim putovima i njen odnos sa funkcijama unutarnjih organa i cijelog tijela.

Oni su razaznavali putove energije, koje tijelo ima u sebi. Kada je neki od tih putova blokiran hranom, stresom, načinom života, tijelo je izloženo raznim bolestima. Kroz stoljeća je prakticiran refleksološki tretman na manjim  i distalnim dijelovima tijela kao što su lice, glava, uho, rukea i stopalo. Baza ove tehnike je Qi (Chi)  ili Prana energija i princip po kojem ona mora slobodno teći meridijanima po tijelu ostvarujući tako ravnotežu i zdravlje. Stimulacija ili rad na tim energetskim točkama ima velik doprinos i u tretmanima pomlađivanja i revitalizacije tena i rješavanje problematike stanja kože i znakova starenja.